Onsdag

 
Hej gänget. Vi fryser ihjäl här i norr, fast bror han solar i värmelampan min. Ännu har jag dock inte fallit och dött på cykeln min. Känner mig så där bittert trött på allt va livet har att komma med och skiter lite i vad det än kan vara. Lite odräglig kanske, men det skiter jag i det med tyvärr. Lever mest efter listor och längtan. Imorgon kommer mor min hem från Kina av alla platser på jorden. Hon är välkommen fast jag fått ta hennes roll under två veckor på pricken. Tänkte läsa bok och sura på, gå på promenad och gulla med hund, så lär det väl lossna snart.

Hej jag jag vill inte inte prata jag är bara korkad.

 

Fredag

Här är jag i all min prakt i London i somras, eftersom relevans är något jag tycker är oerhört viktigt.

Alltså fredag hörrni. När tillvaron känns så fasligt hektiskt som den nu ofta gör så finns det bannemej inget bättre än när det blir helg. Visserligen finns det en biljard saker jag har tänkt plöja nu under de kommande dagarna, men desto behagligare att ha det på agendan när man slipper spendera mer än sex av de viktigaste timmarna av sin dag i ett klassrum. Dagen till ära har jag lila-glittriga naglar på vänsterhanden och lila inte lika glittriga och till synes påkörda naglar på högerhanden. Det är inte lätt det här med koordination.
Jag skriver tal och tränar rumpan. Sånt därnt som är rätt standard en fredagkväll liksom. Puss och trevlig helg.

Pinterest Hem

Hej hörrni kompisar. Igår var bannemej ingen bra dag, men idag är desto bättre. Lillasyster hjälper till att färga håret och man får gå på myspromenad i det kalla med en god vän och vovvarna. Tänkte fira det med lite inredningsfavoriter från Pinterest denna vecka.

 
 
 

Projekt Organisering: Skrivbordet

Klicka för större bild

Sista steget i den massiva uppgiften organisering av datorn var att anordna ett perfekt skrivbord som man ser varje gång man loggar in. Det finns ingen mening till att inte göra den funktionell, right? Det här kan du göra i vilket program som helst som producerar .jpg och .png filer. Är det paint du har att jobba med, jamen rocka paint då. Personligen använde jag mig utav InDesign som jag är mest bekväm i. Det är bara att kolla upp din skärmstorlek, öppna ett dokument med samma mått (i mitt fall 1920x1080px) och gå lös med kreativiteten. Sen finns det mängder utav färdiga bakgrunder i stil med denna som snälla internet människor gärna delar med sig utav. Google is your friend hörrni.
Vad jag valde att involvera i min bakgrund var följande:

Kalender
Jomen det är bannemej alltid bra att ha en liten almanacka nära till hands. Jag har personligen aldrig koll på datum, och sällan heller veckodag och det kan liksom vara skönt att den alltid är så tillänglig.

Kategorirutor
För att mina små och få (less is more ungar) mappar som fått privelegiet att ha VIP plats på skrivbordet ska bli stiligt presenterade har jag skapat rutor och delat in dem i kategorier. Struktur är min nya melodi.

Motivation
Ja folk snackar ju om det här med motivationstavlor och listor och allt vad det heter, men jag föredrar att presentera min dagliga motivation på följande vis; en liten lista på riktlinjer samt ett citat som boostar en att vilja kicka lite rumpa om man väl är på humör - på skrivbordet. För det är bannemej där det är mest tillängligt trots allt.

Sen är det bara att kasta runt lite skit som man känner bidrar till det estetiska om man nu är sån. Jag skriver så klart på engelska eftersom jag är en pretantiös jävel. Men jag tyckte det blev himla najs!
Seså, spring och gör en egen.

Projekt Organisering: Datorn.

Då ska man ju börja med det här projektet..och det är bannemej inte allt för lätt. En utmaning to say the least.
Efter att ha vridit och vänt lite på problemet har jag kommit fram till att det klyftigaste kanske vore att börja med vad som är rakt framför mig - datorn alltså.
 
 
 
Vägen till insikt
Man investerar i en sån där värsting och tänker att "du min lilla pärla ska minsann alltid vara hel och ren".
Och så sitter man där några år senare, skärmen är sprucken, fingeravtrycken är oändliga och man har typ 78 olika kärnmappar för fotografier och inspiration som man inte har tittat på på typ nio månader. Det är fan dags kompis. Var lite schysst och städa.

Varför?
Varför ska man organisera sin dator? Dum fråga egentligen, men jag kan ge dig lite motivation om så behövs.

1. Tidsbesparing. Allt går så ofantligt mycket fortare om du vet var du har allt och slipper gå igenom en hel labyrinth för att hitta en stackars bortkommen pdf.

2. Utrymme. Om man gör en lista på antalet svordomar jag yttrat i samband med att datorn segat ihop eller inte gått precis så fort som jag önskat att den gjorde, skulle man nog kunna rulla ut den listan och promenera ut i rymden på den. Sen skulle väl inte tomten komma någonsin igen heller. Med en "lättare" dator så får du automatiskt en snabbare dator, så enkelt är det.

3. Minska stress. Jag vet i alla fall att jag reagerar väldigt starkt på min omgivning. Är det runt omkring mig organiserat så har jag lättare för att ta tag i saker jag faktiskt måste göra och så mår jag så fruktansvärt mycket bättre i lilla själen min. 

Steg 1.
Jo men folk skulle väl kanske säga att jag jobbar sjukt kaosartat och ostrukturerat, men man måste liksom finna sin egen metod för att det ska fungera. För att få ordning på filerna på min hårddisk valde jag att gå till väga så som jag så ofta gör i andra områden. Det måste liksom skita sig ordentligt för att man ska ha en anledning att städa upp det. Så tänkte jag och så kastade jag varenda liten fil i en och samma mapp.
 

Steg 2.
Vid det här laget hade jag raderat varenda liten mappjävel och fann mig själv med en enda 12487 filer tjock mapp. Samt en för skräp. Det var ungefär i samma stund jag var tvungen att komma till insikt med faktumet att det här kommer måsta få ta tid. Helvette å, jag måste ju hinna baka också.

Steg 3.
Nu börjar första gallringen. Skapa en mapp för word-dokument, en för bilder, filmer, musik, pdfer, etc. En för varje format alltså. Då får du lite större översyn om vad du har att göra med och slipper gå vilse i din nu massiva jättemapp.

Musik
Mitt iTunes bibliotek är för det mesta rätt organiserat, men det är ju alla filer bakom som rör till det i stackars datorn. Lokalisera mappen för iTunes filer på datorn under musik, och så är det bara att börja rensa. Dubletter ska bort, dåliga namn ska ersättas med bra namn, nedladdat ska in under samma mapp och inte finnas i en egen. Jag upptäckte att mina filer många gånger dubblerats, vilket ju så klart är fullkomligt onödigt.

Powerpoints, Word-dokument & andra projektfiler
Alltså varför låg det kvar noveller som jag skrivit i ettan och bildspel som jag typ höll på med i nian på min hårddisk? Allt sånt ska bort. Skapa en ny mapp med namnet "Skolarbeten" och lägg in det som är aktuellt, släng allt det alla. Var dock noggrann med att det finns någon form utav backup, t.ex. på Google Drive om du kanske inte blivit betygssatt i arbetet eller om det finns en chans att dokumentet kan komma till användning.
Google Drive vad skulle jag göra utan dig?Denna magnifika uppfinning var det vår ljuva medielärare Jens som upplyste oss om. Allt du behöver för att använda den är ett Gmail konto, vilket i YouTube tider de flesta redan har utan att veta om 'ät. Basically så är driven som ett virtuellt filbibliotek som du kan komma åt var du än har internetåtkomst. Mobilen, på skolan, på Arlanda, you name it. Det mesta går att läsa sig till men grunderna är busenkla och jag råder er alla till att utforska älskade driven så snart som möjligt. Här kan du dumpa allt du inte vill lagra på din dator. T.ex. skoluppgifter, projekt, etc.

 
Länkar
Asså jag är ju dum i huvet, så när jag känner att jag läst nåt jag funnit intressant så drar jag ju ner länken till skrivbordet i tron om att jag 1. Kommer ha nytta utav den senare. 2. Faktiskt fattar vad det är för länk efter 4 månader helt utan användning. Inte mindre än 84 länkar från random webbsidor jag inte har något minne av att jag besökt hittade jag på hårddisken. Efter en check så kunde jag ju gallra bort typ 60%, men hur gör man med de man faktiskt har nytta utav och vill spara?
Pinterest is your friend. Alltså alla som inte skaffat Pinterest än gör det nu i den här sekunden. Pinterest funkar som så att du skaffar dig en användare och kan genom den följa andra användare, det hela går ut på att man skapar sina egna "Boards", alltså samligar med bilder och länkar som man buntar in i kategorier. Man kan pinna från vilken hemsida som helst, men också "repinna" från de användare man följer. Det är så lätt att det är pinsamt.
 
 
 
Filmer
Lägg dina filmklipp i mappar som gör att du förstår vad de tillhör för kategorier. Döp dom och ordna dem. Sen faktiska filmer som du sett, typ nedladdade grejer, är det trots allt ingen idé att ha kvar. Hur stor är chansen att du kommer se dem igen på en skala egentligen hörrö? Och ska du det så är det trots allt sjukt inte svårt att få tag på rullen igen va. *Föreslår inte nedladdning här alls inte alls, har aldrig laddat ned i mitt liv sånt är fel, jag spelar mest Candy Crush ändå så sånna olagligheter har jag inte tid med*.

Bilder
Och så var det ju de där bildjävlarna då. Ååååhhhhh.......hhh...h....hhhhh....
Jo jag tycker om att fotografera, ganska mycket också. Gillar liksom att fota på julafton och fånga känslor på sommaren. Det där ni vet. Men så lagras det ju en blåval med bilder i mappen för "oredigerat" och oredigerat förblir det under åtminstone ett år framöver. Det är ju så att man skäms. När jag bestämde mig för att redigera alla bilder jag hade tänkt ha kvar så ökade ju arbetet något massivt, men nu när jag är klar så är jag så himla glad att jag gjorde det. Nu hittar jag alla bilder jag kan tänka mig, i finaste skicket, på typ max 4 sekunder när jag känner att jag vill. 
 
 
Och dessutom så har jag sparat oändligt med utrymme genom att förminska bilderna till en storlek som är rimlig för familjefoton. Varför lagra en bild i 5500 pixlar som man högst kommer att använda i 1000?
Sen alla webcam bilder. Insåg att jag hade ett onödigt antal bilder i stil med dessa i mitt bibliotek:
 
Och då kanske man kan göra sig av med åtminstone 60% av de alstrena? Såvida du inte tänkt ha med dem på utställning.

Steg 4.
Jo jag ska erkänna att jag hade ett 10-tal program som tillommit med tiden och som jag inte hade en aning om vad de användes för. Alla dessa avinstallerades och jag kände mig detoxad.

Steg 5.
Nu när hela hårddisken så fin och städat att man stolt kan fälla en tår eller flera. Skrivbordet är sista fasen i det här projektet som jag börjar bli måttligt less på. Men ack så värt det har varit.

Skrivbordet
Vill man inte ha en bild på jycken som bakgrundsbild (vilket jag sannerligen kan förstå) så kan jag råda er till ännu ett steg för utökad struktur. Att fixa skrivbordet på ett ultimat sätt, men det bli bannemej i nästa inlägg.